Yoga voor beginners. Help! Waar moet ik starten?

Misschien hoor je steeds vaker om je heen hoe relaxt mensen het vinden om een yogales te volgen. Of het is je zelfs aangeraden om aan yoga te gaan doen door je huisarts of je fysiotherapeut. Zo ja, vraag dan jezelf eens af wat je tegenhoudt om te gaan? Zou het te zweverig zijn? Dat je beter kunt gaan hardlopen? Bang dat je niet lenig genoeg bent? Kijk eens of je deze angsten en vooroordelen opzij kunt schuiven.

Probeer er met een open vizier in te stappen en het gewoon te proberen.

 

Eindelijk heb je je voorgenomen om je aan te melden voor een proefles, maar dan... Op het rooster staan zo'n 15 verschillende soorten lessen, waar begin je? Hieronder 3 belangrijke tips die je kunnen helpen om de juiste keuze te maken.

Martine vinyasa yoga op Ibiza retreat
vinyasa_yoga
Ontspannen tijdens je yoga retreat op Ibiza

Kies een fijne yogastudio/yogaschool

Kies eerst een yogaschool waar jij een goed gevoel bij krijgt. De meeste steden hebben inmiddels heel veel verschillende locaties waar je lessen kunt volgen. Van buurthuizen tot yogascholen. Let op je budget en op de sfeer die ergens hangt. Waar voel je het meest thuis en echt welkom?

Hoe kies is de juiste yogastijl?

Er zijn heel veel verschillende soorten yoga. De meest bekende vormen zijn hatha, vinyasa en yin yoga. Hatha yoga is een  vorm waarbij het gaat om het beheersen van verschillende houdingen en ademhalingstechnieken. Bij vinyasa yoga beweeg je op de flow van je ademhaling. Het is bijna een soort dans. En tot slot ligt bij yin yoga de nadruk op het langer aanhouden van de houdingen, je blijft 3-5 minuten in dezelfde houding. Welke vorm van yoga bij jouw past, weet je pas als je het geprobeerd hebt. Als je net begint en je wilt écht iets met meditatie doen, dan raad ik je yin yoga aan. Als je van sport en actief bewegen houdt, kun je het beste beginnen met vinyasa yoga en later andere vormen gaan uitproberen. In de meeste sportscholen wordt yogales geven onder de noemer van 'poweryoga', eigenlijk is dat vinyasa yoga. Een combinatie van actieve yoga, waarbij je ook je spieren en kracht traint en yin yoga of restorative yoga, waarbij je spieren rekt, er veel meer rust en meditatie is, is voor mij het fijnste.

Ga op zoek naar een goede docent

Elke docent geeft anders les. Ook al ben je bekend met de stijl yoga, nog kan het zijn dat een les zó anders is. Ga op zoek naar jouw 'lievelings' teachers. Waar voel je je op je gemak? Welke docenten houden rekening met blessures? Wie is niet te zweverig, maar weet je wel te inspireren? Ga zelf op onderzoek uit en stel zo je eigen rooster samen met een of meerdere lessen die je per week kunt volgen.

Kortom: ga uitproberen, begin maar gewoon! En pas op; het werkt verslavend!

 

Mocht je nou twijfelen of een yoga retreat iets voor jou is. Of je afvragen waarom een retreat zo fijn is, lees dan de blog die ik schreef op travelvibe.nl met een aantal redenen waarom je eens mee moet gaan op een retreat.

Martine Hilverda -

oprichter

Martine houdt van de fijne Ibiza vibes. Voor YogaIbiza organiseert zij relaxte yogaretreats op het eiland, zodat jij kunt ontspannen en opladen. Daarnaast deelt ze hier heel graag tips en tricks op het gebied van yoga & ontspanning, plus hotspots op Ibiza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Yoga + Ibiza tips van Martine
Haar favoriete stranden, vegetarische restaurants en yoga oefeningen!
Vragen? Laat het ons weten!
YogaIbiza plaatst cookies om uw gebruiksgemak te vergroten.
Tevens gebruiken wij cookies voor advertentiedoeleinden.